tirsdag den 8. april 2014

WEBANTROPOLOGIER

Søg - og De skal finde

Alle disse registreringer og al denne overvågning. Al denne algoritmiske mystik. Her følger fem nedslag i moderne menneskelig kultur, som den udfolder sig på internettet. Men først en instruks, hvis man ønsker at lave sine egne feltundersøgelser:
Man kan selvsagt kun udføre det på en jomfruelig søgemaskine (findes de?). De må altså ikke før have søgt på samme sætninger, da Deres maskine vil kunne huske det, og derfor i sin servile iver ødelægge det. For at få det rette antropologiske materiale anbefaler jeg man fx starter med en helt renset maskine. Men så er fornøjelsen, forundringen og forargelsen ved at se, hvad mennesket dog er optaget af, så også uovertruffen.

Søgning 1:










Her kan man iagttage, hvad den menneskelige formåen og ambition rækker til: At ville se 'den ægte' Netflix (for hvem gider se en tilpasset udgave?) og at forsøge at kontrollere det ukontrollable darwinistiske eksperiment, der hedder sociale medier. Overraskende nok kan man så også se, hvordan hygiejnen mht. til æg er populært ... et udslag af de nye kost- og træningsvaner? Og allermest overraskende et spørgsmål i klasse 1 intellektuelt set! Jeg må ærligt indrømme, at jeg her kom et øjeblik i tvivl om eksperimentets lødighed.

Søgning 2:










Vi bevæger os ind på regelsæt og regulativer. Igen er hygiejnen højt på listen - selvom alle godt ved man ikke må, og så melder den første klare kønsspecifikke søgning sig - redebyggeren googler for en sikkerheds skyld - selvom alle godt ved det nok ikke er en god ide, hvis man er otte måneder henne og der er opløsningsmidler i malingen. Løbetræning, arbejdsløshed, og så en klassiker, som det varmer et lektorhjerte at se - selvom man godt ved det kommer an på, hvad der står efter og.

Søgning 3:










Bemærk at vi ved tilføjelsen af den høflige vending 'gerne' fik klart flere kvinder med på søgningen (det kan De tænke, hvad De vil om). Ellers stadig sundhed og hygiejne og sandelig et kulturelt indspark fra islam (kvinder?). Som kristen er spørgsmålet noget barokt - men ved nærmere eftertanke ganske logisk besværligt.

Søgning 4:










Her er min fornemmelse mændene kom tilbage til tasterne: Gode, anvendelige og kompetitive spørgsmål og svar. Men den sidste søgning er pikerende. Findes der en tekst om hvad der er op og ned? Er det Biblen?

Søgning 5:















Taler (som de andre, beklager jeg ikke kunne tie) for sig selv - eller for Danmark. På godt og ondt. Jeg mener ikke det er en uklædelig Jørgen-liste for nationen. Vi ér lidt af en Jørgen-nation, faktisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar