lørdag den 10. marts 2012

LIPOGRAM NARKOMAN

















Bogstaveligt utalt

Et lipogram er en tekst skrevet med brug af et begrænset antal bogstaver - det være sig vokaler eller konsonanter. I og med det er en regel kan den selvsagt varieres (indtil videre har jeg ved et tilfælde skrevet et lipogram, som ikke anvender ø, x, y, z ...), men med de uskrevne regler tilføjet, stiller sagen sig noget anderledes: Her handler det om at udfordre sig selv, ved at slå ned på bogstaver som er højfrekvente i sproget - på dansk bogstavet 'e'...
'I så fald var lipogram fortalt på ny vis, som skriftsprog hvor unikt bogstav aldrig står' ... hvis De forstår? Det er helt uhyggeligt afgjort nemmere at forklare end praktisere. Wikipedia.org har meget mere, men forfatteren Georges Perec, der står som en af helteleverandørerne til lipogrammatiske værker med 'La Disparation' (forsvindenen) skrevet uden 'e', skrev den om sin moder. Og kombionationen af hovedstol og system er vældig inciterende. Lidt som når Klaus Høeck fx skriver sig gennem livet og årstiderne, eller Tranströmer hai-ku'er sig ind i livsnerven, bare på en eller anden vis voldsomere og mere mystiskt. Perec var også OuLiPo-menneske (se bl.a. Adolphsens 1 million historier) - og den meget konkrete pointe med at knytte sprogpraksis til bevidsthed er og bliver noget at det mest besnærende i tanke og mund jeg kender.Kunne man fx forestille sig en tekst der skal beskrive en person uden de bogstaver, som personen bærer som navn? Eller kunne man skrive om sex uden s, e og x? X nok, men hvad bliver erotikken til, hvis man ikke kan slikke og stikke og sutte?
Lad os se på disse to eksempler - bare sådan i det små, bloggende og snakkende, skavisige jovialt leksikale:
MIG uden K-L-A-U-S-R-Ø-D-F-R-E-D-E-R-I-K-S-E-N:

Åh! Æt må gå tom. Våg bog, ægt hu og Potu. Må jo ty og bo 8240. Ugh!
SEX uden S-E-X:

Drift og trang hos han og hun (han og han, hun og hun) til at nå ind i krop og sjæl. Indfør og rør køn og hud, nyd og find sand tro og tid.
...

Det er et fix - jeg siger Dem. Man kommer på det, på mere end på een måde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar